Valašský bál 2020

07.02.2020

Letos jsme uspořádali již 43. Valašský bál v Kozlovicích. Vzhledem k tomu, že letos slavíme 50 let od založení našeho souboru, tak jsme na letošním bále trochu rekapitulovali a připomínali si předešlé ročníky této oblíbené akce.

Celý leden jsme zasvětili přípravám. Pilně jsme nacvičovali předtančení, připravovali si kostýmy, vymýšleli program, pekli preclíky, mazali jednohubky, aby to v sobotu 18. ledna mohlo vypuknout. V 19:00 zahájila bál naše cimbálová muzika, kterou poté vystřídala CM Konopjan. Tyto 2 muziky v průběhu večera doplňovala také cimbálová muzika bývalých členů našeho souboru, která dnes vystupuje pod názvem CM Ladě Holiše. Celý večer slovem provázel Jakub Kahánek, kterému pomáhali někteří z bývalých moderátorů valašských bálů. U mikrofonu se vystřídali Markéta Kyštáková, Markéta Velká, Šárka Kahánková a Jiří Krpec.

Po osmé hodině jsme vystoupili s naším novým pásmem "Boty ni enem do roboty," které mělo premiéru na loňských Sochových slavnostech. Poté jsme pozvali na parket všechny krojované účastníky plesu a zatančili si s nimi tanec "Mazurka," kterým byly zahajovány první valašské bály. Pak už se každý bavil jak uznal za vhodné. Na parketu se to hemžilo výbornými tanečníky a tanečnicemi. V bufetu si bývalí i současní členové souboru umísťovali svou hvězdu na "Vojvoďáckou zeď slávy" a v pekle byly k vidění fotky z předešlých bálů. Téměř stovka odvážných se zúčastnila soutěžního kvízu. Vzhledem k tomu, že správně odpovědělo pouze sedm lidí, tak to asi nebylo nic jednoduchého. Tři vylosovaní šťastlivci vyhráli lístky na náš výroční koncert, který se bude konat 25. dubna.

Zlatý hřeb večera bylo půlnoční předtančení "Výběr z hroznů." Jak už název napovídá, tak jsme se letos snažili nabídnout divákům to nejlepší, co jsme doposud na bálech předvedli. Mohli jsme vidět Sestru v Akci v podání Slávka Vašendy, Mrazíka s Ivanem Ondrou Hajdou a Marfušku s Petrou Klementovou, Sabču Klegovou jako Darinku Rollinsovou a Zdeňka Tofla jako Káju Gotta. Dorazily také holky Olga Lounová, Marylin Monroe a Tina Turner, které si střihli Jakub Kahánek, Lukáš Mrkva a Zdeněk Tománek. K vidění byli i včelí medvídci, vězenkyně z Chicaga, vojáci ze spartakiády či legendárni holky kankánové. Tato směs oblíbených půlnočních show byla zakončena společným tancem z muzikálu Pomáda na píseň Jsme parta správná.

Následovala taneční hra "Měl adam sedm synů" a samozřejmě taky tombola. Poté už pokračovalo lidové veselí při cimbálových muzikách až do rána bílého. Máme zkreslené zprávy, že poslední odcházeli až před šestou ranní.

Další fotky zde


Ověřte si jak nás znáte v soutěžním kvízu:

1. Kolik členů souboru k dnešnímu dni má Valašský vojvoda (tanečníci, tanečnice, muzikanti)?

a) 35 b) 38 c) 41


2. Kdo je služebně nejstarší člen souboru Valašský vojvoda?

a) Zdeněk Tofel b) Lidka Fizková c) Jirka Jalůvka


3. Jaký je věkový průměr členů souboru?

a) 24,5 b) 27 c) 31


4. V které z uvedených možností se nachází stát, kde soubor ještě nebyl?

a) Španělsko, Japonsko, Itálie, Maďarsko, Belgie

b) Německo, Ukrajina, Portugalsko, Jižní Korea, Peru

c) Turecko, Francie, Rusko, Kostarika, Jordánsko


5. Kolik hlavních rolí v půlnočních show měl Libor Kubala?

a) 8 b) 10 c) 12


6. Kolik hlavních rolí v půlnočních show měla Petra Klementová?

a) 7 b) 9 c) 11


7. Z kolika kilogramů těsta se pečou na Valašský bál preclíky?

a) 35 b) 30 c) 25


8. Z jakého státu pochází vítěz soutěže "folklorní" Stardance, která se konala na Valašském bále v roce 2014?

a) Slovensko b) Nigérie c) Keňa

Správné odpovědi: 1c, 2a, 3c, 4b, 5c, 6a, 7a, 8b.